„Smak kaszëbsczich Jastrów”
Opublikowano: środa, 16, kwiecień 2025
W poniedziałek 14 kwietnia w Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku odbył się Wielkanocny Szkolny Konkurs Kulinarny „Smak kaszëbsczich Jastrów”. W konkursie udział wzięły osoby uczęszczające na zajęcia języka kaszubskiego. Zadanie sześciu, dwuosobowych zespołów polegało na wykonaniu dania związanego z wielkanocnymi potrawami obecnymi w tradycji kaszubskiej.
Organizatorkami konkursu były nauczycielki języka kaszubskiego Malwina Jagiełło-Zieniuk i Adriana Sparniuk.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem Pani Dyrektor Karoliny Keler oceniała pomysłowość dania, walory smakowe, nawiązanie do tradycyjnych smaków kaszubskich oraz sposób podania na stół. Wszyscy uczestnicy spisali się wspaniale, a zwycięzcami konkursu zostały uczennice klasy 6b Amelia Dumicz i Martyna Mettel, które przygotowały pyszne „Pulpeciki w sosie chrzanowym”.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!