Wielkanocne śniadanie po kaszubsku w SP 2
Jastrowi frisztëk w SP 2
Wielkanocna woda (jastrowô wòda), jajecznica na boczku (prażnica na szpiekù), biała kiełbasa (biôłô wùrzta), farbowane jajka (farwòwóné jaja) i dyngowanie (dëgòwanié) to tylko kilka atrakcji, które przygotowała dla gości Szkoła Podstawowa nr 2 w Słupsku w czasie wielkanocnego śniadania.
„Ni ma piãkniészi leżnoscë do pòtkaniô so przë stole jak jastrowi frisztëk. Ale bë dobrze zjesc, trzeba nôprzód jestkù przërëchtowac” - tak rozpoczęła spotkanie Karolina Keler, dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku, pełnomocniczka wojewody pomorskiego ds. mniejszości narodowych i etnicznych oraz prezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego i wiceprezeska Zarządu Głównego ZKP.
„Jestkù przërëchtowalë ùczniowie 5b i 6a wespół ze szkólnyma - Malwiną Jagiełło-Zieniuk, Adrianą Sparniuk i Ireną Kabata-Domaros, a téż jinszima robòtnikama szkòłë” - mówiła dalej kierowniczka zamieszania.
Zaproszeni goście, m.in. Marek Goliński, wiceprezydent Miasta Słupska, Sylwia Żuk i Bogna Winiarczyk, wicedyrektorki Wydziału Edukacji, Bożena Hołowienko, radna Miasta Słupska, pracowniczki Słupskiego Centrum Usług Wspólnych, Kaszubi z ZKP i przedstawiciele firmy Łosoś rozpoczęli przygotowania potraw i ozdób wielkanocnych na przygotowanych stoiskach. Uczniowie języka kaszubskiego moderowali pracą gości, by zapełnić stół wielkanocny kaszubskimi przysmakami.
Smakowa podróż po wielkanocnych potrawach serwowanych w czasie Świąt Wielkanocnych na Kaszubach wprawiła gości w zachwyt.
Na koniec odbył się test Kaszuba – konkurs przygotowany przez nauczycielkę kaszubskiego w aplikacji kahoot. Zwycięzcy otrzymali nagrody z humorem.
„Bë Jastrë bëłë fùl miłotë, wezta ze sobą jôjkò
– symbòl żëcygò, miãtowi eliksyr miłotë i żëczbë òd spòdlecznoscë Dwójczi”
- tymi słowami zakończyła uroczystość Karolina Keler.