„Jastrowi fiurofaj”
„Jastrowi fiurofaj” czyli Wielkanoc po kaszubsku
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku przygotowali niezwykłą inscenizację teatralną opowiadającą o kaszubskich tradycjach wielkanocnych. Młodzi aktorzy przygotowali również niespodziankę dla publiczności – degustację kaszubskich potraw wielkanocnych.
Uczniowie w czterech grupach inscenizacyjnych pokazali m. in. jak przygotować koszyk dla wielkanocnego zająca (jastrowégò zajca) i jeden z najstarszych zwyczajów obmywania twarzy źródlaną wodą, która wedle kaszubskich wierzeń, przed rezurekcją nabierała mocy uzdrawiania, zaś paniom zapewniała piękny wygląd.
Nie zabrakło oczywiście tzw. dyngowania (dëgòwania) czyli smagania gałązkami jałowca tych, którzy długo śpią w Wielkanocny Poniedziałek. Wszystko to uczniowie zaprezentowali tradycyjnie w języku kaszubskim.
Przedstawienie odbyło się 4 kwietnia (wtorek) w auli Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku przy ul. H. Pobożnego 2.
Foto Ryszard Nowakowski „Obserwator”